Μμμ..Μουσακάς!!:)
Υλικά
Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. περίπου.Τις αλατίζετε,τις αφήνετε στο αλάτι για 30' λεπτά,τις πλένετε,τις στραγγίζετε και τις σκουπίζετε καλά.
Κόβετε ίδια & τις πατάτες & τα τηγανίζετε μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι.Τα στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι & χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταθεί & τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι & τον κιμά.Σβήνετε με το κρασί & το ζωμό.Προσθέτετε τα μπαχαρικά,λίγο νερό & βράζετε τον κιμά για 45' λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα,το ντοματοπολτό,το σκόρδο,τα αρώματα & το αλάτι & τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αφού χλιάνει ρίχνετε τα ασπράδια & ανακατεύετε.
Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ (προσοχή:τους κρόκους τους προσθέτουμε αφού χλιάνει λίγο η σάλτσα).
Σε ταψί στρώνουμε τις πατάτες,τις αλατοπιπερώνουμε,τις πασπαλίζουμε με το μισό μαϊντανό,λίγη ζάχαρη & το 1/3 από το τυρί.
Τις σκεπάζουμε με τον κιμά & μετά τις μελιτζάνες,όπου βάζουμε ξανά από πάνω τα ίδια.
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ,πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί & ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 1 κιλό πατάτες
- 125 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη
- ½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κιλό κιμά
- 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1-2 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 125 γρ. ρετσίνα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 75 γρ. λάδι
- 1 κύβο βοδινό
- 4 ασπράδια αβγού
- 1 πρέζα κοκκινοπίπερο,μαύρο πιπέρι,αλάτι
- 2-4 σκελίδες σκόρδο
- αρώματα:1 κ.σ. μαϊντανό,1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- μπαχαρικά:2 πρέζες ρίγανη,1 πρέζα γαρύφαλλο,1 πρέζα κανέλλα,1 πρέζα κόλιανδρο,½ φύλλο δάφνης
- 4 δόσεις μπεσαμέλ (με τους 4 κρόκους του αβγού)
Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. περίπου.Τις αλατίζετε,τις αφήνετε στο αλάτι για 30' λεπτά,τις πλένετε,τις στραγγίζετε και τις σκουπίζετε καλά.
Κόβετε ίδια & τις πατάτες & τα τηγανίζετε μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι.Τα στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι & χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταθεί & τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι & τον κιμά.Σβήνετε με το κρασί & το ζωμό.Προσθέτετε τα μπαχαρικά,λίγο νερό & βράζετε τον κιμά για 45' λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα,το ντοματοπολτό,το σκόρδο,τα αρώματα & το αλάτι & τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αφού χλιάνει ρίχνετε τα ασπράδια & ανακατεύετε.
Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ (προσοχή:τους κρόκους τους προσθέτουμε αφού χλιάνει λίγο η σάλτσα).
Σε ταψί στρώνουμε τις πατάτες,τις αλατοπιπερώνουμε,τις πασπαλίζουμε με το μισό μαϊντανό,λίγη ζάχαρη & το 1/3 από το τυρί.
Τις σκεπάζουμε με τον κιμά & μετά τις μελιτζάνες,όπου βάζουμε ξανά από πάνω τα ίδια.
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ,πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί & ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου