Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Μελομακάρονα

Μιας & πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ας ανεβάσουμε & μία συνταγή για μελομακάρονα!
Πολύ νόστιμα,χωρίς σιμιγδάλι για καλύτερο σιρόπιασμα.Είναι τέλεια!
 

Υλικά
  • 2 κούπες ελαιόλαδο
  • 3/4 της κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 της κούπας μπράντυ
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 10 γαρύφαλα
  • 8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
  • 2 κούπες μέλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1/2 λεμόνι (τον χυμό)
Για το πασπάλισμα:
  • καρυδόψιχα

Εκτέλεση

Βράζουμε την κανέλα & τα γαρύφαλλα σε μισή κούπα νερό,επί 5 λεπτά.Το αφήνουμε να κρυώσει,το σουρώνουμε & κρατάμε το 1/4 της κούπας.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την σόδα & την μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε αρκετή ώρα στο μπλέντερ το λάδι με την ζάχαρη,το χυμό πορτοκαλιού το μπράντυ,το αρωματισμένο με τα κανελλογαρύφαλα νερό & το ξύσμα πορτοκαλίου.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε λεκάνη & ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι,ζυμώνοντας με τα χέρια.Όταν ενωθούν καλά τα υλικά μας (δεν πρέπει να παραζυμώσουμε),παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη & την πλάθουμε σε οβάλ σχήματα.
Ακουμπάμε το οβάλ επάνω στον τρίφτη του τύριου &  πιέζουμε,με ολόκληρο τον δείχτη του χεριού μας,στο κέντρο κατά μήκος του οβάλ,έτσι ώστε να αποτυπωθεί το ανάγλυφο στην μπρός όψη του μελομακάρονου.Το ξεκολάμε με προσοχή,ρολλάροντας το από τα πλάγια & το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε μέτριο φούρνο προθερμασμένο στους 175 βαθμούς,επι 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη,επί 3 λεπτά.Προσθέτουμε το μέλι & τον χυμό λεμονιού & βράζουμε ακόμα 2 λεπτά.Ξαφρίζουμε.
Μόλις ψυθούν τα μελομακάρονα,τα αφήνουμε εώς 5-6 λεπτά να κρυώσουν λίγο & τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.Τα αναποδογυρίζουμε μία δύο φορές & τ' αφήνουμε να κρυώσουνε εντελώς.
Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα & πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου